Skip to main content
Lidar point cloud header

Verbetering dienstverlening LiDAR puntenwolken

Cyclomedia is in 2017 begonnen met het landelijk inwinnen van LiDAR puntenwolken, eerst vanaf de straat (Street LiDAR) en vanaf 2019 vanuit de lucht (Aerial LiDAR). Onze visie daarbij was dat deze 3D-databronnen enorme toegevoegde waarde zouden bieden in vraagstukken rondom analyse, detectie en visualisatie van de openbare ruimte. Dit ervaren we inderdaad sindsdien bij het uitvoeren van diverse analysevraagstukken voor en door onze klanten. We vinden het mooi om te zien dat de vraag naar toepassingen op basis van onze gekleurde LiDAR puntenwolken toeneemt.

Inmiddels heeft een groot deel van alle Nederlandse gemeenten binnen de Cyclomedia licentie toegang tot LiDAR puntenwolken. Zoals bij alle productinnovaties die wij doorvoeren, brengen wij niet alleen onze klantrelaties op nieuwe ideeën over de toepassingsmogelijkheden van dit product. Ook wij leren zelf weer van onze relaties over de vereisten waaraan onze producten en diensten dienen te voldoen, om zo onze belangrijkste klantengroep te faciliteren.

Als Cyclomedia willen wij organisaties met onze LiDAR puntenwolken optimaal faciliteren om meer data gedreven te kunnen werken. Om deze reden ontwikkelen wij ons product continu, door te sturen op nog betere kwaliteit van onze data, op betere ontsluiting voor derden en beschikbaarheid via ons Street Smart platform. Deze verbeteringen evolueren ook mee in onze gebruiksvoorwaarden, die we per 1 december 2021 aanpassen.

De verbeteringen aan de productpropositie en licentievoorwaarden voor LiDAR puntenwolken zijn als volgt:

 • Zowel Street LiDAR als Aerial LiDAR kunnen vanaf nu los worden afgenomen als aanvulling op de Cyclorama’s, zonder de verplichting te kiezen voor een 3D pakket*;
 • Het wordt gemakkelijker de puntenwolken op verzoek lokaal beschikbaar te krijgen, door middel van onze nieuwe “LiDAR Download Service”;
 • Onderaannemers van de gemeente mogen gebruik maken van de gemeentelijke puntenwolken voor gemeentelijke opdrachten;
 • Het is onze gemeentelijke relaties toegestaan data analyse of AI toe te passen op onze puntenwolken (zonder commercieel oogmerk).

Waarom de nieuwe LiDAR Download Service?

De vernieuwde LiDAR productpropositie is voor onze klanten de snelste en makkelijkste manier om 3D LiDAR data geleverd te krijgen, met hoge kwaliteit en tegen een lage prijs. Doordat de data al ingewonnen en verwerkt is, kan Cyclomedia bovendien direct leveren.

 

Hoe werkt de LiDAR Download Service?

Het activeren van LiDAR Download Service gaat door het betreffende selectievakje op de licentieovereenkomst aan te vinken en deze te delen met uw accountmanager. Cyclomedia stelt vervolgens de laatst gepubliceerde data binnen uw gemeentegrens, via een downloadlink aan u beschikbaar.

 

Gebruikerstoepassingen van LiDAR Puntenwolken

De mogelijke gebruikstoepassingen groeit nog altijd, hier vindt u een kleine selectie uit een aantal van deze gebruikerstoepassingen:

 • Creëren van 3D-terreinmodellen
 • Simuleren en visualiseren van 3D-ontwerpen
 • Volume- en oppervlakteberekeningen
 • Solar: hellingshoek, oriëntatie en rendementscalculaties
 • Objectherkenning: bomen, gebouwen en straatmeubilair
 • Analyses van vegetatie, open ruimte en veel

 

De voordelen van LiDAR puntenwolken van Cyclomedia op een rij:

 • Jaarlijkse inwinning, dus altijd verse data
 • Hoge positionele nauwkeurigheid
 • Hoge puntdichtheid
 • Elke punt krijgt op basis van gelijktijdig ingewonnen beeldmateriaal een RGB kleurwaarde
 • Online te raadplegen in Street Smart*, of te downloaden voor gebruik in eigen softwareapplicaties

* met het 3D pakket heeft u ook toegang tot de LiDAR puntenwolken via Street Smart

 

Mochten bovenstaande verbeteringen uw interesse hebben gewekt of heeft u vragen over de LiDAR puntenwolken van Cyclomedia, neemt u contact op met uw accountmanager of via [email protected].