Direkt zum Inhalt

News | 17 February 2020

Lokale besturen Leiedal slaan handen in elkaar met Cyclomedia

Vanaf maandag 17 februari is Cyclomedia actief in regio Zuid-West Vlaanderen. In opdracht van intercommunale Leiedal, worden Cyclorama’s en puntenwolken ingewonnen in alle gemeenten binnen dit samenwerkingsverband. Het betreft dertien gemeenten in en rond de stad Kortrijk. Voor Cyclomedia is dit een mooie stap in de Belgische markt.

De lokale besturen zullen cyclorama’s en puntenwolken gaan gebruiken voor o.a. terreinverkenning, controles, inventarisaties en 3D-modellering. Deze werkwijze biedt heel wat voordelen voor de steden en gemeenten: de data bieden waardevolle inzichten en maken in veel gevallen een locatiebezoek overbodig.

Tot 30 juni 2019 bood Informatie Vlaanderen een gelijkaardige dienstverlening aan die door tal van diensten binnen de lokale besturen en Intercommunale Leiedal gebruikt werden voor visualisaties, controles, inventarisaties, de beoordeling van verkeerssituaties en het uitvoeren van metingen. Leiedal gebruikte deze data ook frequent voor visualisatie en opmaak van 3D-modellen. De Vlaamse overheid zette deze dienstverlening echter stop. Leiedal polste bijgevolg de steden en gemeenten naar hun behoeften. Daaruit bleek dat er ruime interesse was bij de lokale besturen. Daarop bevroeg Leiedal verschillende aanbieders. Dit resulteerde in een samenwerking met Cyclomedia.

Leiedal en de lokale besturen gaan een samenwerking aan met Cyclomedia voor een periode van vier jaar. Met deze samenwerking wordt de basis gelegd voor de ambitie om verdere data analyses uit te voeren. Objecten in de buitenruimte kunnen bijvoorbeeld aan de hand van de verzamelde data automatisch gedetecteerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeersborden, bomen en straatverlichting. Ook een automatische wegdekinspectie behoort tot de mogelijkheden om eventuele beschadigingen in een vroegtijdig stadium vast te stellen.