Skip to main content
Local Government

LiDAR technologie

De Cyclomedia LiDAR puntenwolk: hoe werkt het?

De LiDAR puntenwolk wordt opgenomen met het mobile mapping systeem van Cyclomedia, waarin het LiDAR systeem is geïntegreerd. Dit systeem is in staat om 700.000 laserpulsen per seconde uit te zenden. Van elke gereflecteerde puls wordt geregistreerd hoe lang het duurt voordat deze teruggekaatst is. Aan de hand daarvan wordt elke puls omgezet in een X,Y,Z coördinaat. De combinatie van al deze punten vormen een drie dimensionale puntenwolk van de buitenruimte: de Cyclomedia puntenwolk.

De LiDAR data-collectie is een continu proces. Ieder punt uit de LiDAR puntenwolk wordt in combinatie met de Cyclorama’s voorzien van een kleurwaarde, waardoor een fotorealistische weergave van de buitenruimte ontstaat.

Specificaties Cyclomedia LiDAR puntenwolk

32

Afzonderlijke stralen

695.000

Uitgezonden pulsen/sec.

70m

Maximale opnameafstand

De 3D puntenwolk wordt geleverd in de coördinaten van het Rijksdriehoeksstelsel + NAP (EPSG:7415). Eenheden voor dit stelsel zijn meters in X-, Y- en Z-richting

Nauwkeurigheid

De locatie-nauwkeurigheid van alle opnamelocaties heeft een gemiddelde standaardafwijking van 10 cm (1 σ) in alle richtingen, uitgezonderd in lange tunnels, bosrijke gebieden en zeer dichtbebouwde gebieden. De relatieve nauwkeurigheid bedraagt 2 cm en is deels afhankelijk van de afstand van een vastgelegd punt tot de opnamelocatie. Punten die dichtbij de opnamelocatie liggen hebben over het algemeen een hogere nauwkeurigheid dan punten die verder van de opname locatie liggen.

Online ontsluiting

De LiDAR puntenwolk is te benaderen via onze webviewer Street Smart. Naast onze (3D-) Cycloramas, luchtfoto en Nederland Obliek, is het vanaf nu mogelijk in Street Smart, vanuit elk perspectief de buitenruimte in 3D te bekijken. Gebruik de LiDAR puntenwolk voor 3D metingen, hoogtemetingen, het maken van doorsnedes, visualisaties op basis van fotorealistische kleuren, en nog veel meer, zonder extra software.

Lees meer over

Street LiDAR  Aerial LiDAR