Skip to main content

Urban Road Safety Index 2022

Ontvang de eerste Urban Road Safety Index 2022 in je inbox

Met Vision Zero wordt er wereldwijd gestreefd naar 0 verkeersdoden in 2050. Is dat een realistisch streven of verkijken overheden zich hierop door in een beslagen glazen bol te staren?

Dat 75% van de inwoners van Stockholm het gevoel heeft dat er meer ongelukken gebeuren sinds de intrede van deelmobiliteit, en dat 84% van de Romeinen zich liever niet in het donker op de fiets begeeft, zijn harde cijfers die vragen om een gedegen aanpak met visie.

De Urban Road Safety Index geeft inzicht in het gevoel van verkeersveiligheid van ongeveer 3900 Europeanen in 16 verschillende hoofdsteden, en laat tevens zien wat overheden kunnen doen om dit te verbeteren.

Een veilig gevoel

In steeds drukkere steden is het geen overbodige luxe om weggebruikers veilig van A naar B te begeleiden. Als lokale overheidsinstantie heb je hier invloed op, door ervoor te zorgen dat de wegen goed zijn, de verlichting op de juiste plaatsen werkend aanwezig is en dat verkeersborden daar staan waar ze bijdragen aan een beter verkeer.

Dat de perceptie van verkeersveiligheid uiteenloopt was te verwachten. Steden in Europa zijn immers verschillend ingericht en hebben niet allemaal met hetzelfde aantal verkeersdeelnemers te maken. Sommige uitschieters vragen echter om verandering. Een verandering die door middel van de juiste tools mogelijk gemaakt kan worden. Want ook in Rome, Parijs of Boedapest hoeft een veilig verkeer geen toekomstmuziek te zijn.

The Urban Road Safety Index 2022

De verschillen in de perceptie van verkeersveiligheid tussen Europese hoofdsteden.