Skip to main content
Capturing and processing data

Data inwinning en verwerking

Om afbeeldingen en LiDAR-data te produceren, maken we gebruik van de volgende standaardstappen: projectvoorbereiding, data-inwinning, dataverwerking, kwaliteitscontrole en datapublicatie.

1. Projectvoorbereiding

Aan het begin van elk project is voorbereiding essentieel om te garanderen dat we voldoen aan de verwachtingen van de klant. Evenals het garanderen van een effectieve en efficiënte uitvoering van het project. Deze voorbereiding omvat een geografische definitie van de scope, het verkrijgen van de benodigde autorisatie en gedetailleerde projectplanning.

2. Datavastlegging

De data worden vastgelegd met behulp van het gepatenteerde Cyclomedia camerasysteem, gemonteerd op het dak van elk voertuig. De belangrijkste componenten van dit systeem zijn de camera’s, positioneringstechnologie, data processing unit en het LiDAR-systeem.

De auto’s worden bestuurd door opgeleide Cyclomedia-operators. Ze gebruiken een kaart-gebaseerde interface in het voertuig, waarop de registraties en locaties van de projecten worden weergegeven waaraan ze werken. De status in het systeem verandert naar “vastgelegd” voor alle wegsementen die zijn verwerkt. Het systeem geeft steeds duidelijk aan welke wegen nog moeten worden gereden. 

 

3. Dataverwerking

Krachtige cloudgebaseerde software is ontwikkeld om automatisch tientallen miljoenen panoramische beelden van hoge kwaliteit en puntenwolken te verwerken. Dit garandeert voldoende capaciteit en stabiliteit om jaarlijkse datavolumes tussen 300.000 en 400.000 kilometer te verwerken. 

Stappen in de Dataverwerking:

  • Voor elke opnamelocatie wordt een positie gecreëerd. 
  • Het systeem maakt per opnamelocatie (elke 5 meter) vijf individuele afbeeldingen. Deze worden samengevoegd om één parallax-vrije cyclorama te creëren.  
  • Om de privacyregelgeving na te leven worden gezichten en kentekenplaten van voertuigen in elke cyclorama wazig gemaakt. 
  • Cyclomedia is uitermate zorgvuldig in het berekenen van de exacte cycloramaposities. Vanaf de eerste berekende locaties worden meerdere aanpassingen gedaan om de relatieve positionering te verbeteren. 
  • De laatste stap is het verwerken van de LiDAR-data in 3D-cyclorama’s en een LiDAR- puntenwolk. 

Quality Control

4. Kwaliteitscontrole

Tijdens de verwerkingsstappen wordt op diverse momenten een kwaliteitscontrole uitgevoerd. Dit zorgt voor een optimale kwaliteit van het eindresultaat. Deze kwaliteitscontroles omvatten kalibratie van de camerasystemen, het onderzoeken van de beeldkwaliteit, zowel tijdens als na het vastleggen, het bewaken van de metrische kwaliteit om parallax-vrije beelden te garanderen en validatie van de positionering.   

 

Publishing and Data Delivery

5. Publicatie en levering van gegevens

De gegevens worden pas gepubliceerd nadat de laatste verwerkingsstappen zijn voltooid. De informatie is dan toegankelijk in Street Smart, Cyclomedia’s online webviewer.