Skip to main content

Casestudie Gemeente Zwolle en 3DNL

Met 3DNL kun je als gemeente je eigen inwoners écht inzicht geven in hun omgeving

Download casestudie

3DNL maakt het verschil

Gemeente Zwolle over de digitale tweeling van hun stad

Met 3DNL van Cyclomedia gaat er een nieuwe wereld open voor medewerkers in het publieke domein. Elke straat en elk huis is vanuit alle hoeken in fotorealistische 3D modellen te bekijken. Dat geeft centrale en decentrale overheden eindeloos veel nieuwe mogelijkheden. De gemeente Zwolle is één van de klanten van Cyclomedia die 3DNL omarmt en met behulp van de data een digital twin maakt van de hele gemeente. Die is openbaar voor iedereen. 

“De mogelijkheden voor onze medewerkers én inwoners zijn eindeloos. Zo is veel beter inzichtelijk te maken wat de impact van veranderingen in de gebouwde omgeving écht is”, schetst Erwin van Veen, GIS-adviseur van de gemeente Zwolle.

Goed om te weten

Aanpassingen inzichtelijk maken

Nederland is het eerste land ter wereld dat volledig in een fotorealistisch 3D-model van hoge kwaliteit beschikbaar is. “Een digitale tweeling kun  je voor tal van doeleinden gebruiken. Burgerparticipatie is een voor de hand liggende”, legt Niels van den Kieboom, Account Manager 3DNL bij Cyclomedia uit. “Je kunt heel duidelijk inzichtelijk maken hoe aanpassingen in de ruimtelijke omgeving eruit gaan zien. Maar wat te denken van verkeerskundige toepassingen, WOZ-controles of het nauwkeurig meten van reclameobjecten voor reclamebelasting.” 

Veel gemeenten in Nederland werken inmiddels met 3DNL. De gemeente Zwolle is er daar één van. “Bovenaan de lijst van onze digitale strategie stond: “digitale tweeling bouwen van de gemeente’”, zegt Erwin van Veen.

Goed om te weten

Iedereen dezelfde informatie

Van Veen: “Er waren natuurlijk al veel opties om situaties te bekijken met luchtfoto’s of via Cyclorama’s. Maar het is net als met ouderwetse boeken met landkaarten: dat wat je wil zien, staat precies in de vouw, of net niet scherp op de foto.” 

Dat is met 3DNL verleden tijd. “Uiteraard werd er voorheen ook met 3D-modellen gewerkt, maar die werkten voornamelijk met witte blokken en impressies. Nu is het voor inwoners ook begrijpelijk. Dat is de allergrootste winst. Zo beschikken zij over dezelfde informatie als de gemeente. Dat helpt om goed inzicht te krijgen in de plannen die er in hun omgeving zijn.”

Meer weten over Zwolle en 3DNL

Download casestudie

Wil je weten hoe de gemeente Zwolle:

  • integraal werkt met één bron en één waarheid
  • omgaat met privacy
  • tijd en geld bespaart

Ontdek hoe 3DNL de gemeente Zwolle helpt bij het realiseren hun ambitie: de hele stad digitaliseren.

Download hieronder gratis de casestudie!

Download