Skip to main content

News | 25 June 2020

Arcadis en Cyclomedia storten zich op digitale weginspecties

Automatische detectie van weg-defecten

Samen met Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, stort Cyclomedia zich op de markt voor digitale weginspecties. De weginspecties worden volledig automatisch uitgevoerd, met de expertise van Cyclomedia op het gebied van hoge resolutie 360° panoramafoto’s in combinatie met zeer nauwkeurige LiDAR puntenwolken en een door Arcadis ontwikkeld en verfijnd algoritme. 

De markt voor weginspecties in beweging

Met deze disruptieve aanpak zetten Arcadis en Cyclomedia de markt voor weginspecties in beweging. De kwaliteit is ten minste net zo goed als de beoordeling van een gemiddelde weginspecteur. De gevonden wegdefecten kun je via de Street Smart webviewer omzetten naar wegsegmenten van honderd of duizend meter. Zo zien wegbeheerders in één oogopslag waar wegonderhoud noodzakelijk is. En dus is er geen reden meer om de inspecteurs naar buiten te sturen. Wegbeheerders als Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten besparen hierdoor fors op de kosten voor weginspecties. Zo zetten ze hun beschikbare budgetten voor wegonderhoud efficiënter en op de juiste locatie in. Dit zorgt voor effectiever wegonderhoud en minder overlast voor de weggebruiker.

“We verhogen de kwaliteit, verkorten de doorlooptijd en verlagen het werk voor de klant, zodat deze zeer snel in actie kan komen als blijkt dat een wegvak er slecht aan toe is”, zegt Marc Hartsema, bij Arcadis verantwoordelijk voor infrastructuur. “We doen dit met hulp van artificiële intelligentie, dat een algoritme traint om de schades op beelden te herkennen. Bijkomende effecten zijn de veiligheid en milieuvoordelen omdat er veel en veel minder voertuigen ingezet hoeven worden. We zijn er dan ook echt trots op!”

 

We verhogen de kwaliteit, verkorten de doorlooptijd en verlagen het werk voor de klant, zodat deze zeer snel in actie kan komen als blijkt dat een wegvak er slecht aan toe is

Marc Hartsema, Arcadis

Links Marc Hartsema, Directeur Operate & Maintain Infrastructuur at Arcadis, rechts Frank Pauli, CEO Cyclomedia

‘’De expertise van Arcadis op het gebied van wegdekinspectie in combinatie met het beeldmateriaal en de puntenwolk van Cyclomedia, maakt de samenwerking uniek’’, zegt Frank Pauli, CEO Cyclomedia. ‘’Onze hoge resolutie beelden kunnen uitstekend worden gebruikt om via kunstmatige intelligentie objecten automatisch te detecteren. In dit geval betreft het wegdefecten, maar zo detecteren we bijvoorbeeld ook reclame-uitingen, verkeersborden, lantarenpalen en verkeerslichten in ons beeldmateriaal.’’

Arcadis en Cyclomedia zijn begonnen met de provinciale wegen en in de loop van het jaar wordt dat uitgebreid. Deze innovatie wordt overigens ook in andere landen aangeboden.

Meer weten?

Cyclomedia is verantwoordelijk voor de jaarlijkse opnamen van hoge resolutie panorama beelden en LiDAR puntenwolken. Als toonaangevende expert op het gebied van wegdekanalyse, ontwikkelde Arcadis het algoritme waarmee wegdefecten automatisch worden gedetecteerd.

Een algoritme kent geen goede of slechte dagen. De analyseresultaten zijn altijd objectief, en volledig uniform. Verschillen in interpretatie van weg-defecten behoren tot het verleden. Daarnaast kan de analyse jaarlijks worden herhaald, zodat verschillende jaren goed met elkaar te vergelijken zijn.

Lees meer