Skip to main content

Blog | 19 December 2023

Hoe geodata bijdraagt aan de opsporing van vermiste personen

Doneer Over Street Smart

Hoe geodata écht waarde toevoegt

Signi Zoekhonden

Signi zoekhonden is een non-profit organisatie met als doel het opsporen van vermiste personen, zowel levend als overleden. Dit doen ze door middel van zoekhonden en een professioneel team voor duik-, sonar-, vaar- en grondonderzoek. 

Ook de geodata van Cyclomedia speelt sinds een aantal jaar een belangrijke rol in de zoektocht.

Sinds 2004 zoekt de stichting wekelijks met haar honden in de meest uiteenlopende omstandigheden naar vermiste personen. Deze intensieve inzet vraagt niet alleen het uiterste van de honden, maar ook van de 50 vrijwilligers die Signi telt. 

Naast zoekacties in Nederland heeft Signi zoekhonden haar expertise ingezet in diverse internationale rampgebieden. Zo was er o.a. inzet tijdens de tsunami in Japan, de aardbeving in de Filipijnen en recent nog in Turkije.

In de werkzaamheden van Signi zoekhonden staat één ding centraal: het vinden van vermiste personen en daarmee het beëindigen van de onzekerheid die achterblijvers treft in vermissingszaken.

Goed om te weten

Wat doet Signi zoekhonden?

We spreken met Cor. Een van de vrijwilligers van Signi zoekhonden die zich bezighoudt met de zogenaamde cold cases. Signi richt zich onder andere op actuele vermissingen en cold cases. 

Bij actuele vermissingen gaat oprichtster Esther samen met andere vrijwilligers direct met de honden op zoek. Vaak op aanvraag van de familie van de vermiste persoon.

Het cold case team van Signi met de drijvende krachten Cor en Hennie houden zich bezig met cold cases. Dit gaat zelfs terug naar vermissingen uit de Tweede Wereld oorlog. Hier komt veel vooronderzoek bij kijken. Betrouwbare, recente én historische geodata is van groot belang om de zoeklocatie te bepalen.

Belangrijk

Het belang van geodata

Recente en historische luchtfoto's of Cyclorama's geven context over een zoekgebied of de route die is afgelegd door een potentiële verdachte naar een vindplek. Zijn er zaken veranderd vóór de vermissing en daarna?

Bij cold cases zijn dezelfde zaken van belang, maar spelen puntenwolken ook een grote rol. Daarmee zijn namelijk veranderingen in het terrein te zien. Is er bijvoorbeeld hoogteverschil in het landschap te zien die de afmeting van een potentieel graf heeft? 

Efficiënt werken

De plek bepalen

Voordat er daadwerkelijk gegraven kan worden om een vermist persoon of vermiste personen op te sporen, moet er zo goed en precies mogelijk een plaats worden bepaald. 

Cor: "Voorheen groeven we misschien wel 10 gaten in een zoekgebied, maar vaak zonder resultaat. Als je er 5cm naast zit, dan zit je er ook 100% naast".

Door mogelijkheden zoals geodata, grondradar, de zoekhonden en hulp van bedrijven bij het graven te combineren, werken we veel efficiënter en is de kans op slagen veel groter.

Beelden vertellen meer

Documentaire

Benieuwd naar de documentaire over Signi Zoekhonden? 

In november 2022 werd Zoek! De vrouw, de hond en de dood uitgezonden.

Bekijk documentaire

Meer doen met data

Street Smart

Het is geweldig om te zien hoe organisaties zoals Signi zoekhonden onze hoogwaardige geodata inzetten voor zaken die er écht toe doen als het erop aankomt. 

Onze Street Smart applicatie geeft duizenden klanten binnen de overheid en het bedrijfsleven iedere dag weer de inzichten die ze nodig hebben om het verschil te kunnen maken. 

Organisaties werken slimmer, efficiënter, veiliger én duurzamer door beslissingen te maken op basis van geodata en messcherpe beelden.

Wil je zelf ervaren welk verschil werken met Street Smart voor jou en je organisatie kan maken? Probeer het dan 4 weken gratis!

Probeer gratis