Skip to main content

Blog | 13 July 2021

Hoe gaan we ervoor zorgen dat we glasvezel sneller de grond in krijgen?

Jolan Hulscher, Product Manager, vertelt over de meerwaarde van onze data voor de uitrol van glasvezel en 5G.

"Hoe gaan we ervoor zorgen dat we glasvezel sneller de grond in krijgen? Dit was niet de eerste vraag die ik verwachtte op maandagochtend 9:00 uur... en tevens mijn eerste werkdag bij Cyclomedia. Daarom mijn eerste vraag aan mijn nieuwe werkgever: Wat heeft Cyclomedia met de aanleg van glasvezel te maken? Omdat Cyclomedia een hoge kwaliteit ‘Google street view’ heeft die ook nog eens heel up-to-date is. Oké… maar waarom hebben telecom partijen dan onze beelden nodig? Dit was de start van mijn zoektocht in de bekende ‘rabbit hole’."

"Ongeveer een half jaar geleden startte ik als productmanager Data Insights bij Cyclomedia. Binnen Cyclomedia wordt Product Management zeer serieus genomen. En niet alleen voor de softwareproducten zoals Street Smart (Cyclomedia's google street view). Ook voor de verschillende Data Insights producten die Cyclomedia met beeldherkenning (Machine Learning) maakt uit de hoge resolutie beelden en Lidar puntenwolk, zijn productmanagers aangesteld. De productmanager is daarbij medeverantwoordelijk voor het succes van het Data Insights product, en heeft zeggenschap over de (door)ontwikkeling, productie en marketing van dat dataproduct."

"Terug naar mijn eerste gesprek in November vorig jaar. Als ik verder doorvraag begrijp ik dat we als Cyclomedia een grotere rol willen gaan spelen in de telecomsector. In de zomer van 2020 had Cyclomedia samen met Accenture een onderzoek gedaan naar rol van GIS (Geographic Information Systems) in de telecomindustrie. Daaruit was gebleken dat bij de uitrol van glasvezel én 5G deze informatie zeer waardevol kan zijn. “Waarom?” hoorde ik mezelf zeggen in dat gesprek."

Informatie inwinnen

"Als ik later die week het Accenture report bestudeer, begin ik het meer te begrijpen. Telecom bedrijven hebben informatie over de buitenruimte nodig om te begrijpen waar ze het beste hun glasvezel kunnen aanleggen. Best logisch eigenlijk. Maar wat voor een informatie hebben ze dan nodig? En waarom hebben ze specifiek die informatie nodig? En nog belangrijker… Welke gedeelte van die informatie kunnen we als Cyclomedia uit onze beelden halen?"

Gesprekken met de telecomsector

"Dit is echter lastig te begrijpen als je niet weet hoe de aanleg van glasvezel eruitziet. En surprise surprise, ik had geen idee! Daarom tijd om met potentiële klanten te gaan praten. Tijdens een eerste rondje interviews blijkt dat:

  1. De uitrol van glasvezel een extreem kostbare operatie is waar ook nog eens enorm veel tijdsdruk op zit;
  2. De ‘value chain’ is complex met allerlei verschillende partijen die waarde toevoegen.
  3. De marges zijn flinterdun;
  4. In de telecomsector zijn overnames noodzakelijk om competitief te blijven.

Door deze gesprekken ben ik de telecomsector beter gaan begrijpen, maar snapte ik nog niet wat de problemen waren bij de uitrol van glasvezel? Waarom schreef Accenture dat juist Cyclomedia deze partijen kan helpen. Daarvoor moesten we dieper graven en de ‘use cases’ achterhalen. Zoveel vragen tot het punt dat onze gesprekspartner vroeg: Wat doen jullie eigenlijk? ‘Wij willen jullie helpen met jullie problemen!’. En de problemen waren er.''

Dit zijn de twee belangrijkste use cases:

  • Geen idee waar de huidige infrastructuur staat: ''Voordat je een glasvezelnetwerk gaat aanleggen, moet je weten waar je huidige infrastructuur staat. Echter, door de vele overnames en natuurlijke groei hebben veel telco’s dit niet op orde. Dit lossen ze nu op door iemand ‘het veld’ in te sturen en manueel al deze ‘assets’ te zoeken en in te meten. Je kan je voorstellen dat dit enorm veel tijd én geld kost. Een telco wil beide zo laag mogelijk houden.''
  • Geen goede prijs inschattingen: ''Als telco wil je ook graag weten hoe duur het is om een woonwijk te ‘verglazen’. Daarvoor heb je informatie nodig over de buitenruimte. Specifiek over alle kost-verhogende objecten, bijvoorbeeld: de ondergrond, aanwezigheid van bomen, ondergrondse containers e.d. Wanneer je dit als telco weet, kan je goedkoper een netwerk ontwerpen én heb je minder kans dat wanneer je het gaat aanleggen, het verkeerd gaat."

Eenvoudig onze data oplossingen uitleggen

"Maar hoe kan Cyclomedia dan helpen? En op terug te komen op de vraag in de titel: Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat wij glasvezel sneller de grond in krijgen? Dit kan ik op twee manieren beantwoorden. Heel simpel én heel uitgebreid. Het mooie aan mijn nieuwe baan is dat ik het uitgebreid moet begrijpen om het simpel uit te kunnen leggen. Om zo ook écht waarde toe te kunnen voegen in een waardeketen. Dus na een half jaar onderzoek, gesprekken met klanten en deskresearch. Kan ik eindelijk zeggen dat ik de telecomsector goed genoeg snap om eenvoudig onze data oplossingen uit te leggen. Hier komen ze!"

Use case: Geen idee waar de huidige infrastructuur staat

Voor telecom partijen met hoge CAPEX kosten door onvoldoende inzicht in assets, biedt Cyclomedia ’s data laag ‘Poles’ direct inzicht tot de locatie, hoogte, conditie, en aantal aansluitingen voor alle palen die een telecom operator bezit. Dit betekent dat telecom partijen niet meer het veld in hoeven om deze te inventariseren en hierdoor OPEX en CAPEX kosten kunnen verminderen. In tegenstelling tot onze competitie is ons beeldmateriaal van zo een hoge kwaliteit, dat we met behulp van beeldherkenning de ID-tags van de paal kunnen identificeren. Dit is essentieel voor een accurate database.

Use case - Geen goede prijs inschattingen

Voor telecom partijen met onnauwkeurige prijsschattingen, hoge engineeringkosten en handmatig werk, biedt onze ‘Graafkaart’ direct toegang tot landelijke, uniforme, nauwkeurige, en actuele informatie over kost verhogende objecten zoals oppervlaktetypes en obstakels. Dit betekent dat telecom partijen hun workflow kunnen verbeteren, operationele kosten en projecttijden kunnen verminderen. In tegenstelling tot open databronnen is onze graafkaart ten minste 95% nauwkeurig en up-to-date vanwege onze jaarlijkse gegevensverzameling en hoge product specificaties.

Meer weten?

Cyclomedia ziet een groeiende behoefte bij Telco-bedrijven om 'Geospatial Location Data & Insights' te gebruiken. Cyclomedia heeft gespecialiseerde oplossingen voor de Telco-markt ontwikkeld die het vastleggen van ‘real-world’ data van de netwerk infrastructuur versnellen. Het "Telco-pakket" voorziet Telco-bedrijven van nauwkeurige informatie en waardevolle inzichten die de productiviteit verbeteren bij netwerkplanning, engineering en operaties. Naast beeldgegevens van hoge kwaliteit bevat het pakket een inventaris van relevante activa.

Lees meer