Direkt zum Inhalt

Automatische Wegdek-analyse

Automatische detectie van wegdefecten

Stel je voor dat organisaties niet langer inspecteurs de weg op hoeven te sturen om wegdefecten waar te nemen, maar beschadigingen aan wegen met kunstmatige intelligentie worden gedetecteerd. En volledig objectief, vanuit hoge resolutie foto‘s en LiDAR data, de ernst, omvang en classificatie van de defecten kunnen bepalen. Dit heeft grote impact op de efficiëntie van wegverbetering, en zorgt voor meer veiligheid rondom de wegen.

Arcadis en Cyclomedia

Unieke samenwerkingen resulteren in unieke producten. Cyclomedia en Arcadis hebben hun kennis bij elkaar gebracht en via kunstmatige intelligentie de weginspecteur nagebootst. Cyclomedia is verantwoordelijk voor de jaarlijkse opnamen van hoge resolutie panorama beelden en LiDAR puntenwolken. Als toonaangevende expert op het gebied van wegdekanalyse, ontwikkelde Arcadis het algoritme waarmee wegdefecten automatisch worden gedetecteerd.

Omvang en positie

De LiDAR puntenwolk van Cyclomedia is een extreem gedetailleerde, 3D-weergave van Nederland. Met deze fotorealistische databron kan de grootte en positie van een weg-defect precies bepaald worden.

Budget efficiënt besteed op de juiste plek

Met het algoritme worden de individuele wegdefecten, alsmede de wegsegmenten van 100 en 1000 meter geclassificeerd conform de richtlijnen van de CROW of Rijkswaterstaat. Zo wordt direct inzichtelijk welke wegsegmenten het eerst onderhouden moeten worden. Het beschikbare budget voor wegverbetering wordt zo besteed op de plek waar het de grootste impact heeft voor de weggebruiker.

Ervaren weginspecteurs

Het algoritme wordt getraind en gevalideerd door de ervaren weginspecteurs van Arcadis. Deze weginspecteurs hebben hun diepgaande kennis van de gangbare methodes om weg-defecten te classificeren ingebracht in het algoritme. Dit zorgt voor een constante kwaliteit van de waarneming van weg-defecten.

Uniform, objectief en constant

Een algoritme kent geen goede of slechte dagen. De analyseresultaten zijn altijd objectief, en volledig uniform. Verschillen in interpretatie van weg-defecten behoren tot het verleden. Daarnaast kan de analyse jaarlijks worden herhaald, zodat verschillende jaren goed met elkaar te vergelijken zijn.

Webinar terugkijken?

Automatisch de staat van rijkswegen in kaart brengen? AI is de oplossing.

Ben jij als aannemer ook verplicht om jaarlijks te rapporteren over de staat van het asfalt binnen het prestatiecontract waar jullie verantwoordelijk voor zijn?

Dan mag je deze webinar niet missen!

We gaan in de webinar dieper in op het automatisch analyseren van rijkswegen (A-wegen) met behulp van AI, en vertellen je waarom het product ‘Automatische Wegdekanalyse’ van Cyclomedia en Arcadis écht bijdraagt aan slimmer, beter, veiliger en duurzamer wegbeheer. 

We helpen je graag

Contact