Skip to main content

Use cases | 19 July 2022

Luminext beheert openbare verlichting met behulp van Street Smart integratie

Luminext levert openbare verlichtingssystemen. Ruim 100 gemeenten, provincies en industriële bedrijven in Nederland en in Europa maken dagelijks gebruik van smart lighting van Luminext. Meer dan 100.000 slimme lichtpunten in de openbare ruimte worden hiermee beheerd en op afstand bestuurd.

Met Luminizer (de beheer- en besturingssoftware van Luminext) kunnen klanten van Luminext alle openbare verlichting beheren en besturen. Sinds kort heeft Luminext er voor gekozen om de Street Smart applicatie van Cyclomedia te integreren in Luminizer. Op deze manier kunnen alle klanten van Luminext die tevens een licentie hebben voor Street Smart in één omgeving de openbare verlichting beheren én de data over de openbare ruimte raadplegen die nodig is om slimmer, sneller en efficiënter te werken te gaan.

We spraken hoofd software ontwikkeling bij Luminext Mark Walraven over de samenwerking met Cyclomedia.

Wat voegt data over de openbare ruimte toe binnen jullie producten?

Onze klanten zijn vooral overheidsinstellingen die via onze Luminizer software de openbare verlichting in een stad, gemeente of een provincie beheren. Denk daarbij aan het uitvoeren en inplannen van onderhoud aan lichtpunten, het plaatsen van nieuwe lichtpunten of het oplossen van storingen wanneer deze zich voordoen. Binnen onze software kan een provincie samenwerken met een aannemer of andere relevante partijen. Schaderapporten of foto’s van de situatie kunnen bijvoorbeeld ook geüpload worden.

Wat nog ontbrak was betrouwbare en goede data over de openbare ruimte, de verlichting bevindt zich immers daar. Via de data van Cyclomedia kunnen alle betrokken partijen de actuele situatie van de locatie in beeld brengen. Dat kan niet alleen vanuit de lucht (Aerial data), maar ook op straatniveau (Cyclorama).

Dankzij deze data kan van tevoren al worden ingeschat welke materialen er bijvoorbeeld nodig zijn voor de uit te voeren opdracht. Dit lijkt misschien een kleine toevoeging, maar je kunt je voorstellen dat dit enorm veel extra werk, tijd en dus geld kan schelen.

Omdat het binnen de Street Smart applicatie  ook mogelijk is om metingen te verrichten, kan zelfs van tevoren worden ingeschat welke hoogwerker er bijvoorbeeld gehuurd moet worden, of dat ander gereedschap voldoet. Dubbel rijden naar locaties komt niet meer voor en het geeft veel zekerheid.

Waarom wilden jullie de Street Smart API integreren in Luminizer?

Veel klanten gebruikten vooral Google Street View om af en toe eens wat beelden te raadplegen van de openbare ruimte, maar de behoefte aan betere data werd steeds groter. We denken uiteraard graag mee met onze klanten, dus we zijn gaan kijken hoe we in deze behoefte konden voorzien. Op deze manier kwamen we bij Cyclomedia terecht en zijn we in gesprek geraakt over de mogelijkheid om de Street Smart viewer te integreren binnen onze Luminzer software.

Via de API integratie kunnen klanten die een licentie hebben bij Cyclomedia vanuit onze software met een druk op de knop Street Smart openen en de gewenste situatie visualiseren. De samenwerking en de soepele integratie met onze Luminizer software zorgt ervoor dat we écht een compleet pakket kunnen leveren aan onze klanten, waar ze in de breedste zin van het woord de openbare verlichting kunnen beheren.

Meer weten over Street Smart integratie?

Meer informatie